Güneşten Korunma

Güneşten korunmaYine yaz geldi… Açık havada geçireceğimiz zamanlar artacak ve güneşin zararlı ışınlarından çok daha fazla etkileneceğiz. Bu zararlı ışınlardan korunmak için gerekli önlemler, piyasada satılmakta olan cilt bakımı / güneş ürünleri ile ilgili önemli bilgiler ve çeşitli püf noktaları ile sizleri aydınlatmak istiyoruz.

Güneş ürünleri genelde “sunblock” ya da “%100 koruma (protection)” isimleri ile satılmaktadır. Hiçbir ürünün %100 koruma sağlaması mümkün olmadığı için Avrupa Birliği bu şekilde sıfatların kullanımını yasaklamıştır.

Bunun yanısıra, güneş UV-A ve UV-B şeklinde iki tür radyasyon yaymaktadır. UV-A tipi radyasyon çok derinlere etki ederek cildin erken yaşlanmasına ve bağışıklık sisteminin bozulmasına, UV-B ise güneş yanıklarına sebep olmaktadır. İki tür radyasyon da cilt kanseri riskini artırmaktadır. Bu sebeple satın alacağınız ürünün iki tür radyasyona karşı koruma sağladığından emin olmanızı, ürünün üzerinde bu yönde açıklamalar aramanızı öneriyoruz. Piyasada genellikle satılmakta olan “SPF” türü koruma faktörlü ürünlerin, UV-B tipi radyasyona karşı koruma sağlamakta olduğunu, UV-A tipi radyasyona karşı pek etkili olmadıklarını hatırlatalım.

Güneşin zararlı ışınlarının etkisini yalnızca açık bir havada gösterdiğini düşünmeyiniz. Güneşten yayılan radyasyonun %80 oranında bulutlardan geçebildiğini, bu yüzden kapalı havalarda dahi risk altında olduğunuzu unutmayınız.

Güneş ürünlerinin doğru şekilde kullanımı, cilt kanserine karşı korunmaya yardımcı olmakla birlikte, tek başına yeterli değildir. Ürünlerin yanısıra aşağıdaki konulara da özen göstermeniz gerekiyor:

  • Öğle saatlerinde (11-15 arası) güneşte kalmayın.
  • Güneş altında kalmanız gerektiği zaman kendinizi açık renkli pamuklu ya da keten giysiler, şapka ve güneş gözlükleri ile koruyun.
  • Bebeklerin ve küçük çocukların güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmalarını engelleyin. Erken yaşlarda zararlı ışınların etkisinde kalmak, ilerleyen yaşlarda cilt kanseri tehlikesini artırmaktadır.
  • Kullandığınız güneş ürünlerinin UV-A ve UV-B tipi radyasyona karşı koruma sağladığından emin olun.
  • Doğru ürün seçimi kadar ürünün doğru kullanımı da önemlidir. Yeterli miktarda ürün kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor. Ürünün üzerinde belirtilen oranda koruma sağlamak için gerekli miktar santimetrekare başına 2 miligramdır. Buna göre bir yetişkinin tüm vücuduna 6 tatlı kaşığı dolusu krem sürmesi gerekir. Genelde bu miktarın yarısı kadar ürün kullanılmaktadır. Yüzdükten ya da kurulandıktan sonra yine aynı miktar ürünün sürülmesi gerekmektedir.
  • Ürünlerin üzerinde “SPF” ibaresi ile belirtilen koruma faktörünün etkisi tamamen sizin cilt yapınıza bağlıdır. Cildiniz güneş altında 15 dakika içerisinde kızarmaya başlıyorsa, SPF 10’luk bir ürün size 10 kat daha uzun süre koruma sağlayacaktır. Ancak ürünün sürekli tekrarlanarak kullanılması bu süreyi uzatmayacaktır. Belirttiğimiz şekilde hesaplanacak koruma süresini geçirdiğinizde, ne kadar daha ürün sürerseniz sürün güneşe karşı korunmasız durumda olacağınızı tekrar hatırlatalım.
  • En az SPF 15 koruma faktörlü bir ürün kullanın ve her iki saatte bir ürünü yeniden sürün. Eğer ekvator bölgesine yakın bir yerde tatil yapıyorsanız, ya da güneş ışınları kumdan, sudan, kardan yansıyarak etkisini artırıyorsa daha yüksek koruma faktörlü ürünleri tercih edin.
  • Sık sık ılık suyla duş alın.
  • Bol bol sıvı (özellikle su ya da maden suyu) ve meyve tüketin. Yemeklerde ağır, yağlı yiyeceker yerine hafif sulu yemekleri tercih edin.

Hepinize güzel ve sağlıklı bir yaz dileriz…